Reisaanbeveling Europa Azië Amerika Afrika

26.06.2023

Hoe rsd jonge zuid-afrikanen helpt: Duitse tandartsen aan het werk voor kinderen

Als de ogen van kinderen oplichten, is er grote vreugde bij het weerzien: Voor het eerst – na een onderbreking van drie jaar door corona – bezocht het team van de Berlijnse tandartspraktijk KU64 onlangs weer het kleine dorpje Paternoster – 160 kilometer ten noorden van Kaapstad aan de prachtige westkust van Zuid-Afrika.

Sinds 2009 hebben de Duitse tandartsen daar elk jaar minstens een week dienst voor de kinderen.

We hebben er al over bericht – lees meer:

Groepsfoto: Gelukkige kinderen met tandheelkundige professionals

Groepsfoto: Gelukkige kinderen met tandheelkundige professionals

Wat de experts weer van plan waren: Gebitten repareren en voorzorgsmaatregelen nemen om de bestaande tandstructuur te behouden, bijv.: De kinderen laten zien hoe een goede mondhygiëne werkt, vooral hoe ze hun tanden goed moeten poetsen. Daarnaast waren er weer educatieve lezingen, die door een lokale medewerker in het Afrikaans werden vertaald. En de jonge Zuid-Afrikanen leerden ook hoe ze hun eigen tandpasta konden maken. De Berlijnse specialisten brachten hiervoor weer het nodige materiaal mee: naast allerlei apparatuur ook tandenborstels, tandpasta, boeken en speelgoed.

Hun werk is nog steeds volledig vrijwillig en wordt uitsluitend gefinancierd door donaties. Vooral RSD speelt hier elk jaar een grote rol in. Vooral met een gulle donatie. Alleen op deze manier kan dit hulpproject met de prachtige naam “Westcoast Kids” ook professioneel worden vormgegeven.

In het begin nog een beetje verlegen en soms angstig, hebben de jonge patiënten in de loop der jaren hun tandartsassistenten leren vertrouwen en ontmoeten ze hen open en heel hartelijk. Dit helpt de Duitsers enorm, want vooral na de onbedoelde onderbreking van enkele jaren waren de uitdagingen ter plaatse dit jaar bijzonder groot.

Naast de schoolkinderen zorgde het team in Berlijn ook voor de kleine bezoekers van twee kleuterscholen. Slechts zes van hen hadden geen cariës. In totaal werden 119 kinderen behandeld. Zeer veel voorkomende diagnose: “extreem verrotte tanden met diepe cariës en deels tanden die het behouden niet waard zijn” Maar vaak kunnen de tandheelkundige professionals nog echt helpen en behouden: Wortelresten van eerder rotte melktanden werden verwijderd, de tanden verzegeld en zo beschermd tegen verdere schade. Veel kindertanden werden gered, die normaal gesproken in Zuid-Afrika onmiddellijk worden getrokken. Dit is nog een reden waarom de meeste kinderen op driejarige leeftijd al hun melktanden zijn kwijtgeraakt.

Deze keer werd het werk van de tandheelkundige redders veel moeilijker gemaakt door een stroomstoring die elke dag enkele uren duurde. Omdat er in het dorp Paternoster geen stroomgeneratoren beschikbaar zijn voor dergelijke noodgevallen, moesten de behandelingen steeds weer voor langere tijd worden onderbroken.

De Duitse helpers willen volgend jaar ook terugkomen om voor hun kleine patiënten te zorgen. Ze kijken er nu al naar uit en bedankten hun Berlijnse vrienden met een prachtig zelfgemaakt certificaat en een kleurrijke show met prachtige dansvoorstellingen.


terug naar overzicht